PODATKI ENOTE | OBVESTILA ENOTE


Objave za šolsko leto

Sneži, sneži

3-12-2020 Prebudili smo se v lepo, belo, hladno in zasneženo jutro. Izkoristimo ta sneženi dan, vremenoslovci pravijo, da se sneg ne bo obdržal, zato dremo danes kar pogumno na sneg, da ga občutimo, da izdelamo snežaka, se peljemo s sanmi, naredimo nove sledi, se igramo z lopatkami in lončki, delamo potičke in snežene piškotke... Kakšne vrste sneg je zapadel? preizkusimo, ali lahko naredimo kepo? Snežinko lahko ujamete na rokavico ali z roko in primerjate, kje se je prej stalila. Želimo vam veliko veselja v čarobni belini. Nagajivka (O. Župančič) Zima, zima bela, vrh gore sedela, pa tako je pela, da bo Mirka vzela. ker on nič ne dela, ker on nič se ne uči, Čakaj, čakaj, Mirko ti.

Ptice pozimi, pomagajmo jim

3-12-2020 Zunaj je mrzlo, ptice zmrzujejo in nimajo dovolj hrane. Jesti morajo redno in vsak dan, zato ne pozabimo nanje, dajmo jim hrano. Ni pa vsaka hrana, kot npr. kruhove drobtine, primerna zanje. Če boste kupili kroglice v pvc mreži, jo odstranite, da se ptice ne bodo s krempeljci ujele v mrežico in se ne bodo mogle rešiti. Ptice bodo zelo vesele hrane v suhi ptičji krmilnici, obenem jih lahko opazujete, ugotavljate, katere vrste ptic obiskujejo vašo krmilnico, katerih je več, manj, kdaj pridejo in kaj imajo rade, katera semena imajo rade določene vrste ptic? Želimo vam veliko veselja in zadovoljstva, pomagajmo jim. VRABČEK ČAKA MAMICO Vrabček čaka mamico, stiska se ob vejo, mama po proso je šla, tja za živo mejo. Pa je vrabčke srečala, dolgo klepetala, vse proso za sineka, sama pozobala.

220 let našega pesnika

3-12-2020 Pred dvestodvajsetimi leti se je na današnji dan rodil naš največji pesnik, dr. France Prešeren, doma iz Vrbe na Gorenjskem. V njegov spomin preberimo kakšno izmed njegovih pesmi. Poznamo tudi druge pesnike? Katere? Imamo doma kakšno pesmarico, knjigo v katerih so napisane pesmi? Pesem otroka spremlja od rojstva naprej. Pesmi bogatijo otroštvo, krepijo sporazumevalne možnosti in razvijajo izgovorjavo. želimo vam veliko veselja ob prebiranju različnih pesmi: avtorskih, ljudskih, šaljivih, o živalih, o letnih časih...

Domači zajtrk

22-11-2020 Že dolgo smo doma, pogrešamo vrtec in tudi igračke v vrtcu so že dolgo same, nihče se ne igra z njimi. Pogrešamo tudi vrtčeve zajtrke. V petek smo si doma pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk, takšnega in tako, kot bi ga jedli v vrtcu. Danes pa smo si pripravili jajčni namaz, zopet takšnega kot v vrtcu. Njami, kako je bil dober. Predlagam, da si ga doma tudi sami pripravite. Zelo je dober. Pozdravček vsem. Kmalu bomo zopet v igralnico pripeljali voziček, na katerem bodo same dobrote. Juhuhu.

Vreme danes, jutri...

22-11-2020 Danes smo se prebudili v jasno, mrzlo in sončno jutro. Ali ste opazili kakšna je bila okolica, ko ste pogledali skozi okno? Ste šli kmalu ven v današnje mrzlo jutro? Kaj ste opazili? Včeraj je pihal mrzel veter. Kaj pa danes? Kakšno vreme bo jutri? Predlagamo da si naredite vremenski koledar. Na sprehodih opazujete oblake, poslušate in občutite veter, toploto, mraz, dež... Vse te zanimive vremenske pojave lahko beležite in nastal bo zelo zanimiv vremenski koledar. Lahko ga nadgradite in označite cilj sprehoda ali kaj ste zanimivega doživeli. Tako boste potem lahko še statistično obdelali podatke: šteli sončne dni, deževne dni, primerjali katerih je bilo več, manj, enako. Lahko naredite tudi koledar letnih časov. Želimo vam veselo ustvarjanje. Pa še ena poskočna o burji, izštevanka, ki jo je napisal Janez Bitenc: Burja piha čez gore, dežek pada na polje, sonce se skoz veje smeje, veter pa oblake šteje: en, dva, tri, pojdi ven ti.

Praznično in dišeče

22-11-2020 Prihaja pravljični, čarobni mesec december. Izdelovali bomo različne okraske. Kam jih boste postavili, kaj boste okrasili? Boste naredili kakšno za pred vhodna vrata, za na vrata, za vašo sobo? Ali boste izdelovali okraske za novoletno jelko? Boste pekli omamno dišeče piškotke s cimetom ali mogoče medenjake? Njami. Jih boste izdelovali z modelčki ali jih boste oblikovali z rokami? S čim jih boste okrasili? In takrat, ko jih boste pekli bo vse dišalo daaaleč naokrog. Pssst. Potiho vam moram povedati, da imajo dobri možje zelo radi dišeče decembrske piškotke, postavite jim jih na krožnik, morda vas bo kakšen obiskal in vam pustil kakšno sladko in dišeče darilo.

Copatki v vrtcu

22-11-2020 Pozdravljeni. Imate svoje copatke doma, ali ste jih pustili v vrtcu. Če ste jih pustili v vrtcu, upam, da vam bodo še prav ali pa, da jih boste prepoznali, ko boste zopet prišli nazaj. Kaj pa če je v tem času naš Kekec obiskala muca Copatarica in nam popravila in očistila copatke? Upam, da jih bo vse pravočasno prinesla nazaj, da jih bomo lahko obuli takoj, ko pridemo tja. Tudi muca Copatarica sedaj nima veliko dela, malo ji je že dolgčas, saj je medtem vse copatke že pregledala in popravila. V glavnem, tudi copatki že komaj čakajo, da se vrnemo, da jih obujemo, nosimo in potem lepo pospravimo na poličko. Škornje pa na tla.

Mlinčki za različno rabo

22-11-2020 Melje, melje mlinček, je naslov pravljice, ki jo je napisala pisateljica Anja Štefan. Kakšne mlinčke poznamo? Kaj meljejo? V vrtcu smo imeli razstavo mlinčkov, otroci so jih prinesli tudi od doma. Nekateri so bili že stari in smo jih imeli samo na razstavi, nekatere smo uporabljali in opazovali sestavo mlete snovi, pred mletjem in po mletju. Najbolje se je vse videlo na črnem papirju. Uporabljali smo tudi električni mlinček za žito z nastavljivo velikostjo mletja zrnja. Z njim smo lahko različno mleta zrna pripravljali, primerjali, tipali in opazovali. Naredili smo razstavo mlinčkov in različno mletih žit. Kakšne mlinčke imate doma? Lahko povprašate tudi pri babici ali sosedi, one imajo zagotovo kakšnega zanimivega. Kaj vse meljejo? Tudi moko, seveda. Tisto moko, s katero boste pekli slastne in dišeče piškote, juhu.

Opazovanje v naravi

20-11-2020 Na sprehodu ob reki Kolpi smo opazili novosti. Nekdo je oglodal nekatera debelejša drevesa, malo nad tlemi, drevo izgleda kot peščena ura. Čez nekaj dan je bilo drevo podrto, padlo je v reko. Ali veste, katera žival je to naredila? Podnevi je nismo videli, kdaj je ona budna, kdaj dela, s čim dela peščene ure v drevesa? Ko pridemo v vrtec, mi boste povedali, prav? Komaj čakam. Lahko ga narišete. Lahko poiščete besede na začetni glas B. Ali ima rep? Katere živali imajo rep? Jih poznate in poimenujete? Katere živali delajo, letijo, hodijo okoli ponoči - pravimo, da so nočne živali? Lepo se imejte ob raziskovanju te obvodne živali.

Čarovnica Mica in severna zvezda

20-11-2020 Dragi moji Kekčevi otroci. Kar dolgo smo že doma. Če bi bili v vrtcu, bi se polovico meseca oktobra pripravljali na našo veliko in čarobno prireditev Noč duhcev in čarovničk. Se še spomnite, kako je bilo lani, ko smo izdelovali svetilke in jih pripravljali na nočni pohod po mestu? In kako ste bili lepo opravljeni, ko ste prišli pred vrtec, se srečali s prijatelji in si ogledovali zanimiva oblačila, kako ste se doma pripravljali na čarobno doživet večer skupaj z otroci in starši, v enoti Ostržek. Tudi pogumni smo bili, a ne? Morda pa se boste spomnili pesmi, ki ste jo veselo peli? Tudi zgodba Čarovnica Mica in severna zvezda (avtorica Urša Krempl) vam je bila zelo všeč. A ponovimo pesem? Pa dajmo. Mica živi za deveto goro, v gradu za sto, in eno vodo. Rada se smeje in hihita: hi, hi, hi, hi..... ha, ha, ha, ha.... Kuha napoje in čara si vmes, v shrambi je njeni polno čudes. Skače med lonci, išče zeli, včasih zapoje in zapleše si. Tralalalala, tralalala, tralalalala, tralalala... Prav lepo je v deželi pravljic in domišljije, a ne da je res? Potujmo skupaj po svetu pravljic, vedno se dobro končajo.

Čaranje in statična elektrika

4-11-2020

najmlajših Pri Balončkih smo se igrali s platično večbarvno ponjavo.

Najprej smo ugotavljali, kakšne barve vidimo, potem smo se razporedili okoli in jo prijeli, jo skupaj počasi 

dvigovali in spuščali, ter gledali pod ponjavo, nad ponjavo.

Igro smo nadgradili še z žogo, ki smo jo s hitrim gibanjem, dvigovanjem in spuščanjem, skušali zadržati čim dlje na ponjavi. To je igra Miha in žoga. 

Po večkratnem ponavljanju igre, smo se skrili pod ponjavo.

Ku,ku, kje smo?

Ko so otroci nekajkrat prišli ven izpod ponjave,

smo se zopet malo poigrali z dvigovanjem in spuščanjem ter 

se zopet skrivali, otroci so zelo aktivno sodelovali. 

Pri vztrajnem dvigovanju in spuščanju ponjave ter skrivanju, plazenju pod njo smo opazili,

da so se nam frizure spremenile, opazili smo, da so šli naši lasje gor, k ponjavi, tudi dolgi lasje.

Otroci so se  začudeno gledali in opazovali, ter to tudi sami občutil.

Naslednjič, ko pridemo znova v vrtec, se bomo igrali z baloni. 

Kaj bomo delali z baloni? Čarali bomo.

To lahko preizkusite tudi doma.

Starši napihnite jih in zavežite.

Potem jih drgnete ob zid ali rahlo hrapavo površino.

Prislonite jih na zid in čira - čara, ali bodo ostali na zidu?

Lahko jih imate na zidu več in napoveste, kateri balon bo tam ostal najdlje?

Ali pa, kateri bo prvi izgubil moč?

Približate se lasem. Kaj se zgodi?

Z balonom dvignete prtiček z mize.

Lepo in uspešno čaranje vam želimo. 

Vaši Balončki
 
Pojemo, izgovarjamo in brbramo

4-11-2020

Moj rdeči avto (M. Voglar)

Brrrrm, brrrm, brrrm, brrrm.

Moj rdeči avto motor ima,

ki brm, brm, brm, brm brm brm brm, brm,m brm, brm, brbra.

Moj rdeči avto, krmilo ima. 

Zavija sem, zavija tja, zavija sem in tja.

Moj rdeči avto še hupo ima. 

Pa, pa, pa, pa, pa, pa, pa, pa, pa, pa, pa. 

Brm, brrrm, brrrm...

Pesem je lahko tudi izhodišče za vaje izgovorjave pravilnih glasov in ustrezno gibljivost ustnic.

  Ustnice navlažimo in pihnemo zrak, morajo se dobro tresti. Brrrrrr, brrrrr...

Najprej tresemo ustnici. Potem pa tudi jezik, ki je med ustnicami. 

Delamo tudi druge vaje: ustnice premikamo levo in desno, držimo barvico med ustnico in nosom, 

močno žvečimo, pretiravamo, se mrščimo, se čudimo, smejemo...

 

 


Naše bližnje zeleno okolje

4-11-2020

Smo Balončki pričeli spoznavati ko smo se, po prvih dneh v vrtcu, odpravili na naše igrišče. 

Tako nam je bil všeč vrtiljak, da smo ga kar hitro preizkusili in ugotovili, da se zares vrti, tako kot je treba in mi z njim. Super je bilo. 

Našli smo konjičke in jih preizkusili, super so, stalno zasedeni. 

Tudi gugalnici smo preizkusili, prav luštno je bilo nihaš se sem in tja. "Sem in tja, sem in tja, ziblje me gugalnica." (Vera Albreht)

Naslednjič smo preizkusili peskovnik in se lotili izdelovanja tortic in drugih izdelkov ter prekopavanja, prenašanja, polnjenja in praznjenja kantic...

Uporabljali smo nove, samo naše lončke, modelčke in lopatke, katere smo pospravili v samo našo škatlo, ki jo shranjujemo na samo naši polici. 

Naučili smo se, da gremo skupaj nazaj v vrtec, pomaga nam pesmica, ki nas povabi k zbiranju in odhodu v vrtec. Poslušali smo zvoke: kokoši, lajanje, sirena. Opazovali smo delovni stroj na sosednjem igrišču.

Vedno smo odrasli razkužili igrala pred in po uporabi. 

Tako skrbimo tudi za naše in vaše zdravje - ne prenašamo virusov.

 

 

Življenje dreves

7-10-2020

Gozd

nas vedno znova prav lepo povabi v svoje čudovite prostore, vedno nas lepo pozdravi in sprejme.

Ob prihodu  v gozd nas prav lepo pozdravijo drevesa in že na začetku lahko opazimo razlike med njimi: barva in oblika ter velikost listov, debla, oblika oz. hrapavost lubja, zgodnje ali pozno olistanje v istem okolju, jesensko obarvanost ...

Pomembno je tudi, da sami vzbudimo navdušenje, katerega se bodo nalezli vsi, s katerimi ste v gozdu.

Predlagamo igro: (vir: Zbirka Gozd eksperimentov, Priročnik za igro in učenje v gozdu, Gozdarski inštitut Slovenije, Silva Slovenica, Ljubljana 2019).

ŽIVLJENJSKI CIKEL DREVESA

Ob tem otroci spoznavajo pojme: seme, mladika, drevo in življenjski cikel drevesa (kako drevesa rastejo in se spreminjajo).

Naučijo se števila - s štetjem in razvrščanjem kart, ki jih bodo pripravljali s pomočjo staršev.

Naučijo se opisati časovni potek razvoja drevesa in zaporedje njegovih razvojnih faz.

Otroci spoznavajo kako drevesa rastejo, iz česa zraste novo drevo, je na posameznem drevesu veliko ali malo semen...

Naj povemo, da na drevesu nastane mnogo semen, preživi jih okoli 10%: tista, ki so padla na ugodno rastišče, imajo v sebi zadostno zalogo hrane in primeren genetski zapis ter primerne lastnosti za preživetje v danem okolju. 

 Življenjski cikel drevesa: seme - mladika - mlado drevo - odraslo drevo.

KAJ POTREBUJEMO?

Karte življenjskega cikla, ki jih naredimo sami.

Na karte nalepimo: slike semen dreves: smreke, jelke, hrasta, bukve, gabra, javorja, bora, češnje...

Na drugo vrsto kart nalepimo: slike mladik  prej naštetih dreves.

Na tretjo vrsto kart nalepimo slike mladih dreves.

Na četrto vrsto kart nalepimo slike odraslih dreves.

V knjigi je igra opisana za vso skupino otrok v vrtcu.  Doma igro prilagodimo in  naredimo za našo družino, pa še za prijatelje....za ta zapis smo jo prilagodili tudi mi.

Ob izdelovanju in pripravljanju kart se bodo otroci veliko naučili, uporabljali bodo naravoslovne izraze, spoznavali bodo vrstni red življenjskega cikla dreves. Starši, svojim otrokom boste zbudli zanimanje za nadaljevanje dejavnosti v naravnem okolju.

Otroci lahko v gozdu iščejo in s pomočjo kart (slikopisa) prepoznavajo mladike, mlajša drevesa, starejša drevesa, semena, plodove. Ob tem bodo iskali in poimenovali različne drevesne vrste in opazovali ter razlikovali njihove značilnosti.

Naš predlog: 

Slike - karte lahko razvrščate: semena dreves, mladike, odrasla drevesa, mlada drevesa.

  - uredite od semena do odraslega drevesa.

- razvrstite npr: po kriteriju ima iglice/nima iglic.

Pa ne pozabimo, da je gozd dom mnogih živali in rastlin, da vstopamo v njihov dom, upoštevajmo njihov prostor in spoštujmo vse, kar nam daje. 

Ne trgajmo rastlin, naj raje ostanejo v svojem okolju, da jih bomo drugič lahko spet našli, opazovali in primerjali njihovo rast in spreminjanje ter jih obiskali, ko bodo otroci odrasli. 

Želimo vam uspešno raziskovanje. 

 

 

 

 

Listjelov

7-10-2020

Kakšne oblike listov smo nabrali v našem okolju? 

Otroci razlikujejo med oblikami listov.

Otroci spoznavajo pestrost oblik listja pri drevesih in grmovnicah. 

Naloga: otroci naberejo različne primerke listov.

Razporedijo jih po tleh. Pomagamo jim pri razvrščanju: poišči list, ki ima špičasto konico, poišči najbolj okrogel list...

Pomagamo si z izrazi in oblikami listov: špičasti, igličasti, črtalasti (močno vidna listna žila po sredini), suličasti, koničasti, jajčasti, podolgasti, narobejajčasti, lopatičasti, okrogli, ledvičasti, narobesrčasti, srčasti, rombasti, krpati (oblika hrastovega lista), kopjasti, puščičasti, trikotni. 

Vir: Priročnik za učenje in igro v gozdu, Gozdarski inštitut Slovenije, Silva Slovenica, Ljubljana 2019).

Uganka: Z drevesa priletelo, peruti ni imelo. (avtor: Josip Stritar).

 

 

 

Najmlajši Balončki skupaj v novo šolsko leto

6-10-2020

Spoštovani vsi,

ki nas berete, hodite k nam v enoto Kekec,

v skupino Balončki. 

Sporočamo, da pridno hodimo v vrtec,

da v naši skupini spoznavamo nove prijatelje,

da smo praznovali prvi rojstni dan, 

da vsak dan pridno telovadimo in uporabljamo različne pripomočke,

radi hodimo na naše igrišče,

pridno jemo, ker imamo zelo dobre zajtrke, malice in kosila,

predvsem pa radi pojemo in plešemo.


Lepo vas pozdravljamo

vaši najmlajši Balončki.