PODATKI ENOTE | OBVESTILA ENOTE


Objave za šolsko leto

V SVETU PRAVLJIC

5-05-2020

GRDAVŠI IN DEŽ


Pozdravljeni otroci in starši, ponovno na naši spletni strani.

Upamo, da ste lepo preživeli praznične dni.

Danes smo za vas pripravili res zanimivo zgodbico. Vabimo vas k ogledu posnetka. Boste videli, kdo je z zanimanjem poslušal.

 

posnetek

 

Vam je bila zgodbica všeč?

Se tudi v radi igrate v vodi in z vodo.

Pripravite lavorje, posode, vedra, natočite nekaj vode in naj se zabava prične.

Ali pa počakajte na dež, nataknite škornje in gremo skakat po lužah.

 

Veliko iger z vodo vam želimo vzgojiteljice iz Čebelice.

V SVETU PRAVLJIC

24-04-2020

Zamerljiva pomlad - nadaljevanje


IZDELAJMO SVOJO IGRO - SPOMIN

V teh dneh, ko smo doma, si lahko čas krajšamo tudi tako, da si naredimo igro, ki bo samo naša, unikatna.

Verjetno imate doma zamaške, ki jih lahko tu s pridom uporabite. Otrok sam ali z vašo pomočjo riše različne predmete (po dva enaka) na temo pravljice, pomladi, letnih časov. Narisane sličice izreže in prilepi v notranjost zamaškov. Poleg tega, da smo ekološko usmerjeni, je igra zelo trpežna in nam bo lahko še dolgo služila.

 

 

Veliko zabave ob druženju v družinskem krogu vam želimo.


Kolektiv enote Čebelica.

 

 

V SVETU PRAVLJIC

23-04-2020

Objavljamo novo zanimivo pravljico ob kateri otroci spoznavajo značilnosti narave in letnih časov. Navežemo se lahko tudi na mesece. Z otrokom jih poimenujemo, jih naštevamo po vrsti, ob njih štejemo.


Zamerljiva pomlad

Ana Duša

 

Letni časi so si pravično razdelili leto. Neke zime pa se ljudje pogovarjajo o najljubšem letnem času in pri tem čisto pozabijo omeniti pomlad. Užaljena se skrije v jamo in noče ven, čeprav je marec. 

Letni časi so si razdelili leto na štiri dele. Potem je vsak po eno četrtino leta delal, tri četrtine pa spal.

Neke zime so ljudje sedeli za pečjo in se dolgočasili. Eden je rekel: »Joj, kako je to naporno, ves čas te menjave! Zima, pomlad, poletje, jesen; pa spet zima, pomlad, poletje, jesen. Zakaj ni ves čas poletje?«

»Kaj boš s poletjem, vedno bi morala biti jesen,« je rekel nekdo drug. »Takrat je polno vsega in listi so lepo pisani. Tako je človeku manj dolgčas, če mora na primer na pot skozi gozd.«

»Ah, ne,« je rekel tretji. »Ves čas bi morala biti zima. Nič ni treba delati, samo ležiš na toplem in gledaš, kako zunaj pada sneg. Zima se ne bi smela nikoli končati.«

Ljudje so se začeli prepirati, kateri letni čas je najboljši: zima, poletje ali jesen. Samo na pomlad ni nihče pomislil. Pomlad je bila ravno na poti v tiste kraje in je vse slišala. Bila je nadvse užaljena. »Prav,« si je mislila, »če me nihče ne pogreša, pa ne bom prišla. Bodo že videli!« Obrnila se je in se vrnila nazaj v svojo jamo.

Marec je tekel in tekel, pomladi pa od nikoder.

»To je pa čudno,« so rekli ljudje, ko so se nehali prepirati in so opazili, da je nekaj narobe. Bil je že april, in ker pomladi še zmeraj ni bilo, so staknili glave in sklenili, da jo grejo iskat. Izbrali so najpametnejše žene in može, na pot so jim dali zadnje ostanke jesenskih zalog in jim zabičali, naj se ne vračajo sami domov.

Pomlad je že od daleč slišala, kako se bližajo njeni jami. »Nikoli več ne grem v njihove kraje,« si je mislila. »Kar naj imajo zimo do poletja.«

Ljudje so prišli do vhoda in jo začeli klicati. Ona pa nič. Prosili in rotili so jo, naj pride ven, ona pa ne in ne. Tako je minil dan in prišel je večer. Ljudje so se odločili, da prenočijo pod bližnjim drevesom. Prosili so, naj vsaj malo odškrne skalo na vhodu, da bo ven prišla toplota in jih ne bo več tako zeblo. »Saj imate radi mraz,« je zaklicala pomlad in se ni premaknila.

Kaj naj bi ljudje? Po bližnjih kotanjah so nabrali suhe veje in zakurili kres. Posedli so okrog njega. Da ne bi zaspali in zmrznili, so začeli prepevati in si pripovedovati zgodbe. Bili so vse boljše volje in čedalje bolj so se smejali.

Pomlad je v svoji jami vse slišala, videla pa ni nič. Postala je radovedna. Zakaj niso žalostni? Stopila je do skale in jo čisto malo odškrnila. Zagledala je ljudi, ki so peli in plesali, da bi pregnali mraz. Ko jih je dosegel njen vonj, so pogledali proti jami in jo videli, kako kuka skozi špranjo. Kako so je bili veseli! Začeli so vriskati in jo klicati, naj že enkrat pride. Pomlad je hotela biti še malo užaljena, a veselje je nalezljivo in noge so jo kar same ponesle na plano. Za njo se je iz jame vsulo cvetje, prileteli so ptiči in čez sneg se je zakadil topel veter. Pomlad se je začela smejati in vse zamere so bile pozabljene. Skupaj z ljudmi je celo noč vriskala in plesala. Tako se je vrtela, da je njene rože odnašalo daleč naokrog.

Že naslednji dan je vse cvetelo in vsi ljudje so govorili: »Pa je le prišla pomlad


Po ljudskih motivih

V SVETU PRAVLJIC

22-04-2020

DEŠČICA, DEŠČICA ALI SMEM - nadaljevanje


V zgodbici so na deščici po potočku potovale nekatere živalice in Jakec.

 

Mi pa lahko kakršnokoli deščico, ki jo imamo doma uporabimo za ustvarjanje in pustimo domišljiji prosto pot.

 


Na njo lahko rišeš. Kajne da je zabavneje, kot risati na papir?

 


Desko lahko uporabiš namesto slikarskega platna.

 


Deska je lahko odlična podlaga za tvojo umetnino iz naravnega materiala.

 


Koga bi pa ti povabil/a na svojo deščico, da bi skupaj pluli po potočku?

(lahko narišeš, izstrižeš slike…)

V SVETU PRAVLJIC

21-04-2020

DEŠČICA, DEŠČICA ALI SMEM - nadaljevanje


Včeraj smo prebrali pravljico, danes pa lahko izvedemo dejavnost v naravi.


Primerno se oblecite in obujte, v nahrbtnik pripravite malico, vodo in pripomočke za ustvarjanje: barvice/voščenke/flomastre.

Otroci se skupaj s svojimi starši odpravite do potočka ali reke, ki se nahaja v bližini vašega doma.

V naravi naj otroci poiščejo deščico, naberejo kamenje, jih pobarvajo in nanje narišejo pravljične živali, ki bodo kasneje potovale na njihovi deščici.

 

 

Deščico skupaj z izdelanimi pravljičnimi junaki, otrok  z vašo pomočjo previdno položi v vodo in opazuje, kako počasi »pluje« po vodi in odpotuje  kdo ve kam.

 

 

Naj dan mine v prijetnem vzdušju in z obilico dobre volje!

V SVETU PRAVLJIC

20-04-2020

Dragi otroci, spoštovani starši!

 

Začenjamo nov teden in še vedno smo doma, upamo da vsi zdravi in srečni v pričakovanju, da se kmalu vidimo.

V naslednjih dneh vas želimo popeljati v svet pravljic in zgodb, nekaterih znanih, nekaterih manj znanih, saj jih imamo vzgojiteljice napisane v zvezkih ali jih najdemo v debelih knjigah, ki smo se jih predvsem posluževali nekoč.

Pravljice in zgodbe burijo otrokovo domišljijo, zazibajo ga v varen svet, razvijajo njegov intelekt. Pravljica pokaže rešitev problema, ki otroka vznemirja in je odlično zdravilo za bolj plašne in fizično šibkejše otroke. Imajo moralni nauk, bogatijo besedni zaklad in življenje in kar je zelo pomembno, pravljica nas združuje. Kako prijetno je otroku ob branju, pripovedovanju, ko si mamica ali očka za to vzameta čas.

Veliko užitkov ob druženju in prebiranju pravljic!

 

Danes za vas lepa pravljica o tem, kako morate otroci, kadar česa ne veste, za nasvet vprašati odrasle.

 

 

DEŠČICA, DEŠČICA ALI SMEM

 

Teče potoček, teče v daljni svet. Skozi sončno jutro, skozi dež in nevihto in skozi novo sonce v daljni svet. Na njem plava majhna, najmanjša deščica. Ziblje se in plava v daljni svet. Srečno pot majhna, najmanjša deščica! Mimo se priziblje metuljček z mokrimi krili. »Deščica, deščica ali smem sesti nate, da si osušim krila?« »Sedi in osuši se,« je metuljčku dovolila deščica. Mimo prinese čebelico. »Deščica, deščica ali smem zlesti nate, da se rešim iz potočka?« »Zlezi in reši se.« je čebelici dovolila deščica. Mimo priplava miška, ki ji je voda zalila rov. »Deščica, deščica ali se lahko primem in se spočijem?« »Primi se in se spočij.« Na kamnu sedi žabica. »Deščica, deščica ali lahko zlezem nate in se raztegnem?« »Skoči in se raztegni.« Na mokrem drevesu, na mokri veji sedi premočena ptička. »Deščica, deščica ali se lahko spustim nate in se sončnim?« »Spusti in sonči se.« Plava, plava deščica po potočku mimo hišice. V njej stanujeta Jakec in Jakčeva mama. Stoji Jakec v kavbojkah in mornarski majici na bregu in pravi: »Glej jo deščico, plava in nosi metuljčka, čebelico, pa miško, žabico in ptičko v daljni svet. Zakaj ne bi še mene ponesla s seboj? Kavbojke imam in mornarsko majico.« Pa zaviha Jakec kavbojke in zabrede v potoček do deščice, prime deščico in sede nanjo. Deščica se zaziblje, zaziblje, zaziblje, metuljček odleti, čebelica odleti, žabica odskoči čim dlje,  ptičica se dvigne čim više, miška se prime vejice in odplava čim dalje, čim dalje. Deščica potone, potone, potone. Z deščico potonejo Jakčeve kavbojke in Jakčeva mornarska majica. Z deščico potone Jakec do vratu in čez. Pa se Jakec skobaca do brega, zleze na breg in teče domov. Mokre so kavbojke, mokra mornarska majica, moker je Jakec in blaten povrhu. Majhna, najmanjša deščica pa se spet dviga iz vode, zaplava in leže na gladino in na valove in na sonce. »Neumni Jakec!« začivka ptička in se spusti na deščico, da se bo sončila, »zakaj pa ni vprašal deščice, če sme sesti nanjo?« »Nerodni Jakec!« zacvili miška in se prime deščice, da se bo spočila, »zakaj ni vprašal deščice?« »Nevedni Jakec!« zakvaka žabica, zabrenči čebelica, pomisli metulj. »Le zakaj me nisi prej vprašal?« se huduje tudi Jakčeva mama in ošteva mokrega Jakca, pa mu pomaga  sneti in sleči mokre kavbojke in mokro majico. Potem pa ga pošlje naravnost v posteljo, dokler se mu obleka ne posuši. Mokre kavbojke in mokro mornarsko majico pa obesi na sonce.

Ti, ti Jakec, zakaj ni vprašal deščice? Zakaj se je deščica potopila? Živali so zelo majhne, a je Jakec tudi?

 

NAREDITE POIZKUS:

V večjo posodo nalijte vodo in vanjo položite deščico. Izdelajte metuljčka, čebelico, žabico, miško, ptička in Jakca.  Zaigrajte pravljico na vodi.

Kako zabavno!


 

Le kje je Jakec? To ste lahko vi, otroci…

Zapojte pesmice o živalih; o čebelici, metuljčku, žabici, ptičku, miški, narišite jih in si popestrite in polepšajte dan!

 

Vse lepo in velikooo zdravja vam želimo!

 

vzgojiteljice iz Čebelice

RAZISKOVANJE NARAVE

17-04-2020

 

LOV NA SKRITI ZAKLAD V NARAVI

 

Ob sončnih dneh se z otroki veliko zadržujemo na prostem, na vrtu ali na sprehodih po skritih kotičkih narave. Da bodo sprehodi in igra v gozdu ali na vrtu bolj zanimiva priredimo »lov na zaklad«. U, to pa je nekaj, kar otroke po navadi navduši.

Vendar to ni običajen skriti zaklad kot ga poznamo, z nalogami in skritimi sladkarijami. Tu nič ne skrivamo, saj je ta zaklad že v naravi. Naša naloga je, da pripravimo seznam stvari, ki jih mora otrok poiskati. Idej je nešteto, le malo je treba pomisliti. Otrok lahko išče stvari določene barve, velikosti, teksture, lahko išče plodove, semena, liste, določene vonje ali zvoke, zapišemo lahko tudi stvari, ki si jih otrok po svoje predstavlja (npr. nekaj pravljičnega).

Ko imamo seznam pripravljen, otroku preberemo, kaj iščemo. Iščemo lahko skupaj ali pa otroku pomagamo samo z branjem besed. Če se igramo na vrtu, lahko predmete zloži k posamezni besedi, na sprehodu pa s svinčnikom označi stvari, ki jih je že opazil. S starejšim otrokom se lahko dogovorimo, da stvari, ki jih najde tudi fotografira ali jih fotografiramo mi.

 

 

Seznami so lahko zelo različni, mogoče prvič poizkusimo z nekoliko enostavnejšim, kasneje pa vedno zahtevnejšim. Lahko naredimo pomladni lov na zaklad, čutni lov na zaklad (vključimo stvari ki jih vidimo, slišimo, tipamo, vonjamo, okušamo), ipd.

 

 

Poskusite se torej v »lovu na zaklad« in odkrili boste, koliko zanimivih stvari se skriva v naravi in kako dobri opazovalci boste postali.

Ristanc

16-04-2020

Tvoja babica, dedek, mamica in očka se prav gotovo še spominjajo igre, ki so se jo igrali ko so bili tvojih let. Igra se imenuje ristanc. Pri tej igri se boš poleg zabave tudi dobro razgibal/a. Igraš se lahko zunaj, na dvorišču ali v domači dnevni sobi.

Potrebuješ:

- kredo ali lepilni trak,

- kamenček ali kocko.

Za igro v notranjem prostoru lahko namesto krede uporabiš lepilni trak, namesto kamenčka pa kocko.

Potek:

Na tla narišemo kvadrate v obliki letala (najprej dva enojna, en dvojni, en enojni, en dvojni in na vrhu še en v obliki polkroga) in vanje napišemo številke od ena do sedem. Tukaj boš mogoče potreboval/a pomoč odraslega. V stanovanju isto obliko oblikuješ z lepilnim trakom.

Pravila igre:

Kamenček vržemo v prvi kvadratek in skačemo po oštevilčenih kvadratih po eni v enojnih in dveh nogah v dvojnih kvadratih. V polkrogu na vrhu se lahko spočijemo in obrnemo ter se na enak način vrnemo na izhodišče. Vmes poberemo kamenček (kocko). Tako nadaljujemo po naslednjih številkah. Če kamenčka ne vržemo v pravi kvadrat ali se med skakanjem prevrnemo ali v enojnem kvadratu stopimo na tla tudi z drugo nogo, je na vrsti drug igralec. Zmaga igralec, ki uspešno zaključi s sedmico.

Če starši trenutno nimajo časa, se igro lahko igraš tudi sam/a ali s starejšim bratom, sestro…

 

 

 

Recept

15-04-2020

Danes objavljamo recept za  sladico, ki jo otrok lahko pripravi skoraj sam.

 

ZDRAV “SUFLE”

 

Potrebujete:

 • 1 zrelo banano,
 • 1 žlico masla (lahko tudi arašidovo, mandljevo, ipd.),
 • 1 žlico kakava v prahu,
 • 1 košček čokolade.

Priprava:

1.) Banano dobro pretlači. Dodaj stopljeno maslo in kakav. Dobro premešaj.

2.) Zmes vlij v namaščen modelček za mafin (ali manjšo posodico). V sredino zmesi potopi čokolado.

3.) V mikrovalovni pečici peci 1- 2 minuti. (Odvisno od jakosti pečice.)

 

DOBER TEK!

POLIGON

14-04-2020

 

V času karantene smo pri gibanju na prostem omejeni. Ne smemo se igrati z drugimi otroki, ne smemo v peskovnik in na otroško igrišče. Vendar pa je gibanje otrokova primarna potreba, zato lahko zanj v stanovanju pripravimo poligon. Verjetno se v otroški sobi najde veliko plišastih igrač, ki jih skupaj z otrokom razporedimo po stanovanju. Potrebujemo še metlo, koš in žogico. 

Namen igre je, da otrok pripelje žogico mimo vseh ovir z enega konca stanovanja na drugega.

Zahtevnost poligona lahko stopnjujemo. Dodamo več ovir, vmes postavimo stol pod katerim otrok vodi žogico ali stopi nanj in z njega potiska žogico naprej. Uporabimo domišljijo in dodajmo različne elemente.

 

 

Želimo vam veliko užitkov pri igri in ostanite zdravi.

 

 

Pozdravi otrok

14-04-2020

Nika iz skupine Metuljčki in njen bratec Domen iz skupine Miške sta nam poslala nekaj utrinkov iz njunega trenutnega vsakdana.

Njuna mamica je zapisala:

"Nika veliko ustvarja in skrbi za mlajšega bratca. Ker jo jeseni čaka šola, se aktivno pripravlja nanjo, doma v krogu ljubeče družine, saj nam jo je zagodel koronavirus in ne moremo v vrtec.

Pozdravlja vse prijatelje, ki jih zelo pogreša."

 

Vračamo pozdrave vsej družini in držimo pesti, da se pred vstopom v šolo še vidimo v vrtcu.

vzgojiteljice iz Čebelice

 

 

 

 

 

 

 

 

IGRE S PIRHI

10-04-2020

V času velikonočnih praznikov, lahko v krogu družine izvedemo tudi katero izmed predlaganih iger, ki so se jih v preteklosti otroci zelo radi igrali.

 

Trkanje pirhov

Igralca primeta jajci v roki.  Nato začneta trkati pirha in se držita naslednjih pravil: najprej jajci trkata zgoraj, nato spodaj. Če se pirh razbije na obeh koncih, igralec izgubi pirh.

 

Valičanje pirhov

Na travniku otroci naredijo jamico sredi trave in nato poskušajo vsak svoj pirh spraviti v jamico. Prvi, ki mu to uspe je zmagovalec.

 

Trkljanje pirhov

Igralci postavijo desko na višji predmet in spuščajo pirhe po strmini na tla. Če pirh zadane spodaj nastavljeni pirh, vzame igralec oba pirha. Če ga ne zadane, dobi jajci lastnik pirha, ki leži na tleh.

 

Sekanje pirhov s kovanci

Eden je lastnik pirha, drugi pa skuša v pirh zasaditi kovanec. Če ga zadene, je pirh njegov, če ne, vzame lastnik pirha tudi kovanec.

Pred začetkom igre določita pravila igre: kolikokrat lahko meče kovanec, kako globoko zasadi kovanec v pirh, ipd.

 

Vsem otrokom in njihovim družinam želimo vesele, zdrave in umirjene velikonočne praznike. Imejte se lepo, veliko se igrajte in ustvarite lepe pirhe.

 

Vaše vzgojiteljice in vsi, ki skrbimo za vas.

Pozdravi otrok

9-04-2020

Vito iz skupine Metuljčki pošilja pozdrave in fotografiji.

Tako si on doma krajša čas.

Pozdravlja tudi vse svoje prijatelje iz vrtca.

 

 

 

Vito, hvala za čudoviti fotografiji.

Tudi mi ti pošiljamo pozdrave in upamo, da se čimprej vidimo.

 

vzgojiteljice iz Čebelice

RAD IMEJ, RAD IMEJ,....

9-04-2020

 

Dragi Murenčki!


Maruša Oražem je v spremljavi Jerneja zapela pesmico in vas vse lepo pozdravlja  v upanju, da se čimprej vidite.

 

Kliknite na spodnjo povezavo in vsi skupaj zapojte:


Rad imej, Rad imej,..

 


VELIKONOČNI ZAJČEK

8-04-2020

Približuje se velika noč in z njo veliko pirhov. Ampak le kam bi te pirhe pospravili? No za vas smo vaše vzgojiteljice pripravile zanimivo dejavnost, kako iz rolice toaletnega papirja izdelate zajčka.

 

Potrebujemo:

rolico toaletnega papirja,

tempere ali barvice,

škarje,

svinčnik.

 

Postopek:

Na rolico narišemo poljubno obliko zajčka. S škarjami izrežemo odvečen del papirja, kot prikazujejo slike. Mlajšim otrokom, pomagajte starši, starejši pa to lahko naredijo sami. Zajčka pobarvamo, ko se posuši nalepimo oči in narišemo nosek ter brke. 

Naš zajček je pripravljen in že veselo čaka velikonočne pirhe, da jih bo varoval, dokler jih ne pojemo.

 

 

 

 

 

 

POSLADKAJMO SE

7-04-2020

Bližajo se velikonočni prazniki in z otroki lahko naredimo preprosto sladico.

 

ČOKOLADNA JAJČKA - PIRHI

 

POTREBUJEMO:

300 g piškotov (Albert keksi)

200 g  masla ali margarine

150 g čokolade v prahu

150 g sladkorja v prahu

0,5 dl prevretega ohlajenega mleka

 

Piškote zmeljemo ali zdrobimo (v večjo vrečko za živila damo piškote, jo dobro zapremo in z valjarjem drobimo). Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Vse sestavine stresemo v posodo, premešamo in dobro pregnetemo. Maso pustimo nekaj časa v hladilniku, da jo bomo kasneje lažje oblikovali in se ne bo prijemala na roke. Približno 1 uro.

 

Z žico zajamemo za drobno kokošje jajce čokoladne mase. Med dlanmi, ki jih za lažje delo omočimo z vodo, oblikujemo pirh.

Čokoladno jajce povaljamo v pisanih ali čokoladnih mrvicah, kokosovi moki, mletih orehih, bučnih semenih, ipd.

 

Veliko zabave pri izdelavi in dober tek!

 

Vaše vzgojiteljice.

IZDELAJMO LUTKO

6-04-2020


PIKA NOGAVIČKA

 

Kdo izmed nas ne pozna pogumne, simpatične in navihane Pike Nogavičke.

Se strinjaš, da bi bilo v teh dneh, ko ne moramo biti skupaj s svojimi prijatelji, prav zabavno v Pikini družbi…in to ni nemogoče.

Prosi mamico ali očka in skupaj lahko izdelate lutko te priljubljen deklice.

 

Za izdelavo Pike potrebujemo:

 • kuhalnico
 • koščke rdeče volne
 • rumen trši papir
 • manjši koščki barvnega papirja
 • univerzalno lepilo
 • selotejp
 • škarje
 • ozek trak

 

Na rumen papir narišemo Pikin predpasnik in ga izrežemo. Izrežemo žepek in ga prilepimo na predpasnik. Nato izrežemo Pikine škorenjčke in jih prilepimo na trak, odrežemo še trak za roke, ki ga na obeh koncih zavozlamo. Noge in roke s selotejpom prilepimo na hrbtno stran predpasnika. Nato predpasnik prilepimo na kuhalnico. Nalepimo še lase, ki jih spletemo v kitke (ali naredimo čopke). Piki narišemo obraz. Ne pozabimo na pegice, saj je Pika nanje zelo ponosna.

 

 

Z izdelano lutko se lahko igraš, lahko uprizoriš lutkovno predstavo, prepevaš njeno pesmico, Piki lahko zaupaš, ji poveš kaj lepega…

Če se še niste naveličali ustvarjati, bi se Pika Nogavička zelo razveselila družbe svoje opice gospoda Ficka, konja, mogoče tudi Anice in Tomaža.

 

 

Pika Nogavička

 

Če si moj prijatelj,

me kliči Pika Nogavička.

Pike imam na nosu,

a nogavičke na nogah.

Dom, ki mu ni para,

je moja vila Čiračara.

Tu živim kar sama,

a dobrodošel mi je vsak.

Hej, Pika Nogavička,

čolahop, čolahej, čolahopsasa.

Vsak dan si izmislim nekaj čisto novega.

Hej, Pika Nogavička,

Alo, vsi v Čiračaro se igrat.

Hej, jaz sem Nogavička,

mali neugnani škrat.

PESMICA

4-04-2020

Vzgojiteljica Mojca Komac je v miru in zavetju svojega doma dobila navdih in napisala pesmico.

Skupaj z otrokom jo lahko zapojete na melodijo pesmi Naša četica koraka.

Ob ponovnem snidenju v vrtcu pa jo bomo lahko prepevali skupaj.

 

BODIMO ZDRAVI

 

Mi smo mali korenjaki,

nič se ne bojimo

in zato za svoje zdravje

vedno poskrbimo. 2x

 

Gibanje na svežem zraku

nam bo dobro delo,

saj lahko se bomo igrali

in bo res veselo. 2x

 

Za čistočo poskrbimo,

roke si umijmo,

ker bacili res imajo

radi umazanijo. 2x

 

Jejmo raje zdravo hrano

kakor sladkarije!

Sadje in pa zelenjavo,

same vitamine. 2x

 

Veliko pojte, poslušajte glasbo in bodite kolikor se da lepo.

 

Vaše vzgojiteljice.

Izpod otroških prstkov

4-04-2020

 

Zahvaljujemo se Tristanu iz skupine Čebelic, ki nas je razveselil s čudovito risbico.

Tristan, tudi me že zelo pogrešamo vas otroke in komaj čakamo, da se bomo lahko spet družili.

 

Vzgojiteljice iz Čebelice.

 

 

ZA NAJMLAJŠE

3-04-2020

 

Ker vemo, da so se otroci po dolgotrajnem bivanju doma, verjetno že naveličali svojih domačih igračk, vam ponujamo nekaj dejavnosti, ki jih starši lahko pripravite iz stvari, ki jih imate večina že doma.

Naštete dejavnosti izvajamo tudi v vrtcu in otroci so nad njimi po navadi navdušeni.  

 

IGRA S TOALETNIM PAPIRJEM

Otroku ponudite rolico toaletnega papirja in zabava se lahko začne. Otrok naj sam odkriva kaj lahko počne, v vrtcu so zelo ustvarjalni. Papir kotalijo, mečejo, ga odvijajo, mečkajo, se ovijajo vanj, ovijajo dojenčke, z njim polnijo posodice, pa še bi lahko naštevali.

Po končani igri skupaj pospraviti koščke papirja v večjo plastično posodo in jih otroku ponudite ob drugi priložnosti. Dodate še plastenko vode in nastala bo masa za oblikovanje. Sicer ni obstojna, otroci pa imajo z njo veliko dela. V igro vključite še posodice in pribor in veselje bo še večje.

 

 

TESTO

Če doma pečete kruh, naj vam pri tem pomaga otrok.

Odtrgate mu košček testa, ki naj ga sam oblikuje. Ponudite lahko tudi modelčke za peko piškotov in valjar.

Lahko pa dodate tudi predmete z vrta (rožice, vejice) ali odpadni material (zamaške, slamice).

 

Lahko izdelate tudi slano testo: 1 skodelica soli, 1 skodelica moke in malo vode, da se masa poveže.

 

USTVARJANJE S ČAJNIMI VREČKAMI

Pripravimo papir, manjšo posodico tople vode in vrečko ali dve čaja. Lahko poskusite z različnimi vrstami čaja. Otrok pomaka vrečko v vodo in uživa v čudovitih barvah, različnih vonjavah in nastajanju umetnine.

 

ŠKATLE

Škatle takšne in drugačne. Napotki niso potrebni. Pustite prosto pot otroški domišljiji.

 

LED

Ledene kocke, posodice, pribor in ledena zabava se lahko začne. Zamrznete lahko tudi manjše plastične igračke, ki jih otrok »rešuje« iz ledenega oklepa. V vrtcu so se otroci spomnili, da lahko led tudi barvajo s suhimi ali vodenimi barvami.

 

 

SEMENA

Poiščemo dve vrsti semen, jih pomešamo, otrok pa jih razvršča v dve posodici. Dejavnost lahko dopolnimo s pripovedovanjem pravljice o Pepelki, ki je tudi prebirala semena.

 

ZAČIMBE

Z otrokom lahko spoznavate različne začimbe iz domače shrambe. Naj otrok vonja, vi pa mu povejte, kako se začimba imenuje. Začimbe lahko primešate beli temperi in z njimi slikate. Če nimate tempere, lahko začimbo v prahu zmešate tudi z vodo in ustvarite čudovite naravne barve, s katerimi lahko otrok ustvarja s prsti ali s čopičem. Zelo primerne so: mleta paprika, cimet, kurkuma, itd.

 

PLIŠASTE IGRAČE

Z otrokom lahko animirate plišaste igrače. Vsak izbere svojo igračo in z njima ustvarjate preproste predstave, dialoge. Lahko si izberete igračo, ki bo postala vaša maskota. Dobi naj svoje ime, potem pa jo vključite v domač vsakdan. Igračka lahko otroka zjutraj zbudi, ga spodbuja pri umivanju zob, s slastjo je zelenjavo, ki je otrok ne mara, ipd.

 

Želimo vam veliko ustvarjalnih in sproščenih trenutkov v družbi vaših otrok.

Bodite dobro, bodite zdravi.

 

Vaše vzgojiteljice.

MINUTE ZA ZDRAVJE

2-04-2020Gibanje je osnova zdravega življenja. Pomaga našemu telesu, da je bolj zdravo in pravilno deluje. Tako, kot je telesna dejavnost pomembna za nas odrasle ljudi, je pomembna tudi za naše otroke.

Vrtec nam ponuja ogromno možnosti, s katerimi lahko otroka spodbujamo in ga motiviramo. 

 

Ker smo v situaciji, ko smo primorani veliko časa preživeti doma, lahko otroka vseeno motiviramo za vsakodnevno vadbo.

 

V skupini 4-5letnih otrok za svoje boljše počutje že nekaj časa skrbimo s pet minutno vadbo pred jutranjim krogom.

 

Poteka takole:

1. vaja

Otrok sede na stol, zravna hrbet in visoko dvigne roke. Vdihne in izdihne. Roke spusti na kolena. Ponovi trikrat. 

2. vaja

Otrok še vedno sedi na stolu, roke položi na kolena in kroži z glavo najprej v levo, nato še v desno.

3. vaja

Ogreje še noge, s tem da ju izmenično dviguje. Vajo ponovi desetkrat oziroma dokler želi. 

 

Vajo lahko otrok doma izvaja takoj, ko se zbudi, kar na robu postelje. Še bolj bo učinkovita, če jo bomo izvajali redno, vsako jutro. Otroci pa bodo najbolj uživali, če boste razgibavanje opravili skupaj z njimi.

 

Kar pogumno in ostanite zdravi!

Koronavirus izpod otroških prstov

2-04-2020

 

Deklica Hana iz skupine Metuljčki nam je poslala risbico Koronavirusa.

 

Hani se zahvaljujemo in ji želimo veliko zdravja ter ustvarjalnosti.

 

vzgojiteljice iz Čebelice

 

Spoštovani starši.

1-04-2020

Koronavirus je drastično spremenil naša življenja. V najbolj norih sanjah si nismo predstavljali, da lahko filmski prizori postanejo resničnost. Trenutno nam je edini cilj preživetje. Otroci so naenkrat ostali pred zaprtimi vrati. Kljub napovedanim spraševanjem, učenju in načrtom, v ponedeljek niso šli več v šolo. V vrtcu smo pripravili programe za aktivnosti naših najmlajših, ampak so ostali zaprti.  Otroci pogrešajo svoje prijatelje, vzgojiteljice in ustaljen red, ki so ga bili vajeni. Tudi me delavke pogrešamo otroke, svoje delo…in ustaljen način življenja.

Da vam bo lažje, smo delavke enote pripravile nekaj zanimivosti, ki vam bodo v pomoč, ko ostajate doma s svojimi najmlajšimi. Našli boste nove zgodbice, pesmice, ideje za ustvarjanje, dejavnosti za učenje na različnih področjih….skratka za vsakega nekaj…

Bodite dobro, ostanite zdravi, povejte otrokom, da jih pogrešamo. Naj se naučijo nove pesmice, spoznajo nove zgodbe in pravljice. Z veseljem jih bomo poslušali, ko pridemo spet v vrtec.   

 

Vaše vzgojiteljice iz enote Čebelica

PREDSTAVITEV KORONAVIRUSA OTROKOM

1-04-2020

Kaj se dogaja?    

Kako Koronavirus predstaviti našim najmlajšim? Znana blogerka, ki piše blog pod imenom "Minirokice" je našla rešitev – začela je pisati pravljice, ki bodo otrokom na razumljiv način obrazložile nastalo situacijo.


Pravljica o KoronaVirusu

Nekje sredi velikega mesta se je rodil majhen virus – imenujemo ga KoronaVirus. Tako je majhen, da ga s prostim očesom ne moremo videti, ne moremo ga prijeti, lahko pa zaradi njega zbolimo.

KoronaVirus je stkal svoj peklenski načrt. Selil se bo med otroci, starši, dedki, babicami in vsemi, ki so nam blizu, zato da bi jim nagajal in bi zaradi njega zboleli. Tako je pretkan, da se mu uspe v človeka skriti tudi za dva tedna in šele nato pokaže svoje zobe. Grize nosek in pljuča. Zato kihamo, smrkamo in imamo vročino.

Če je virus dovolj poreden lahko babico ali dedka odpeljejo v bolnišnico, kjer jima prijazni zdravniki in medicinske sestre pomagajo. Lahko se zgodi, da dedka in babice ni več nazaj. To pa se lahko zgodi tudi mamici in očku, bratcu in sestrici ali tebi.

Poredni virus je samo virus, ki brez človeka ne more preživeti. S kihanjem in kašljanjem se širi in išče nov dom. Virus lahko premagamo na čisto enostaven način – izognemo se igranju z drugimi otroki, obiskom in trgovinam. Koronavirus se boji tudi tople vode in čistoče.

Otrok, njihovih bratcev, sestrice, mamice in očka se bo virus izognil, če bodo redno in pridno umivali rokice, se izogibali drugim in nekaj časa preživeli doma. Tudi tvoji prijatelji in sorodniki so se odločili, da se bodo borili proti zlobnemu virusu. V vrtcu sedaj ni nikogar, šole so prazne in sorodniki so doma.

Še malo pa nam bo uspelo premagati zlobni virus in ga nagnati iz naših mest. Saj boš pomagal a ne?

VIR: https://minirokice.si/pravljica-o-koronavirusu/

OBVESTILO ZA STARŠE- koronavirus

13-03-2020

Obveščamo vas, da je na podlagi že znanih aktivnosti vlada RS in MIZŠ sprejela odločitev, da bodo vse VIZ ustanove od ponedeljka, 16.3.2020 in približno 14 dni oz. do preklica zaprte.

 

Pozivamo vas, da spremljate dogajanja preko medijev in spletni strani občine Kočevje, predvsem pa, da upoštevate navodila NIJZ in naredite vse za zdravje naših otrok in zdravje vseh nas odraslih.

 

Vrtec Kočevje

Razpis za vpis otrok v Vrtec Kočevje

3-02-2020

RAZPIS ZA VPIS OTROK V VRTEC KOČEVJE

 

Vrtec Kočevje objavlja razpis za vpis otrok v dnevni program predšolske vzgoje.

Vpis otrok za šolsko leto 2020/2021 bo potekal

od ponedeljka, 10. februarja 2020, do vključno ponedeljka,  24. februarja 2020,

od 7.00 do 15.00, v sredo do 16.00 in v petek do 13.00, na upravi Vrtca Kočevje – enota Ostržek, Cesta na stadion 3, 1330 Kočevje, pri svetovalni delavki.

 

Vlogo za vpis otroka v vrtec dobijo starši:

 

Staršem, ki so vlogo za vpis otroka v vrtec že oddali tekom leta in jim je bila dodeljena šifra, ni potrebno ponovno oddati vloge.

 

Vlogo za vpis otroka v vrtec vložijo starši oz. skrbniki otroka na upravi Vrtca Kočevje, Cesta na stadion 3, 1330 Kočevje, osebno ali po pošti.

OBVESTILO

28-01-2020

 PREPREČEVANJE ŠIRJENJA NALEZLJIVIH BOLEZNI

 

Starši, v vrtec pripeljite le zdravega otroka.

 

Ste tisti, ki najprej prepoznate bolezen pri otroku: vročina, bruhanje, driska, gnojen izcedek iz noska s kihanjem in kašljanjem, gnojne oči, uši, gliste, …

 

Bolan otrok se bo bolje počutil in hitreje pozdravil v domačem okolju. Hkrati bomo preprečili tudi prenos nalezljive bolezni na druge otroke v vrtcu.

 

Temeljito in pogosto si umivajmo roke.

 

Kihamo ali kašljamo v rokav ali si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo.

 

Ustrezno prezračujemo prostore.

 

Veliko se gibljemo na prostem.

Dežurstvo med prazniki

24-12-2019

Pozdravljeni!

 

Obveščamo vas, da bo naša enota Čebelica, v času, od petka, 27.12. 2019, do petka, 3.1.2020, zaprta.

Zaradi malega števila vpisanih otrok, bo odprta le enota Ostržek, Cesta na stadion 3.

Otroke bomo sprejemali na RUMENEM VHODU. Hvala za razumevanje!

 

Želimo vam lepe in mirne božične praznike, v novem letu trdnega zdravja, obilo radosti, zadovoljstva in osebne sreče.

Podelitev nagrade nagradnega natečaja

16-12-2019

Pravljični svetovi Svetlane Makarovič in Jelke Reichman 

 

Natečaj Pravljični svetovi Svetlane Makarovič in Jelke Reichman, s katerim smo zaznamovali 80. rojstni dan obeh umetnic. Sodelovalo je 69 vrtcev, 58 osnovnih šol in ena knjižnica.

Nagrade je prejelo 5 vrtcev in 5 osnovnih šol. Med njimi je bil tudi naš vrtec.

Nagrajence natečaja so s knjigami Založbe Mladinska knjiga nagradili na Slovenskem knjižnem sejmu, na forumskem odru Cankarjevega doma v Ljubljani
S priljubljeno pripovedovalko Katjo Preša smo vstopili v pravljični svet Svetlane Makarovič in ilustratorke Jelke Reichman. Poslušali smo pripovedovanje zgodbice o strašnem volku (njuno skupno delo – knjiga Strašni volk), skupaj prepevali, reševali uganke in prejeli nagrado.

Prejete knjige bomo pridno uporabljali v naši enoti in s tem spoznavali prijeten in poučen svet pravljic.

 

Projekt: Mednarodni dan strpnosti

5-12-2019

 

PROJEKT: MEDNARODNI DAN STRPNOSTI

DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO - PAST UPRAVIČENE NESTRPNOSTI

Avtor programa-Izobraževalni center Eksena

Od 11.11. do 15.11. smo izvajali dejavnosti na temo strpnosti in prijateljstva. Otroci so prisluhnili zgodbici o Dinozavru Tiku in velikem zobu, skupaj smo peli pesmi na temo prijateljstva, si ogledali videospot vile Eksene, se pogovarjali o strpnosti in nestrpnosti, o prijateljstvu, o čustvih in likovno ustvarjali.

Na koncu projekta so otroci na vprašanje, kaj je strpnost povedali:

» To je prijateljstvo«

»To je ljubezen.«

»Ko imaš nekoga rad.«

»Ko daš nekomu bonbone.«

»Vila Eksena.«

Na vprašanje kaj je nestrpnost so odgovorili:

»Ko si poreden.«

»Tako kot zajec in petelin, ko sta bila nesramna.«

»Če te nekdo udari.«

 

 

 

Naša mala knjižnica

15-11-2019

V sklopu projekta NAŠA MALA KNJIŽNICA smo otroci skupine Čebelic prisluhnili zgodbici Ujemi mi sinjega medvedka, Silvije Šesto. S skupnimi močmi smo izdelali sinjega medvedka in napisali pesmico.

 

SINJI MEDVEDEK

otroci vrtca Kočevje, enota Čebelica


SINJI MEDVEDEK JE BIL MODER,

BIL JE PUHAST

IN MEHAK.

Z NJIM SE IGRAL JE DENIS,

KER GA JE IMEL RAD.

 

MEDVEDKA JE RAD STISKAL,

Z NJIM RAD JE SPAL,

V SANJAH STA LETELA

IN SE DOBRO IMELA.

 

Taborjenje na Mestnem vrhu

25-10-2019

V ponedeljek, 21.10.2019 smo se otroci vrtca Kočevje zbrali na parkirišču pred športno dvorano, pomahali staršem v slovo in se odpravili na tri dnevno taborjenje v kočo pri Jelenovem studencu.

Po približno tir in pol urni hoji smo prispeli h koči, kjer nas je pričakalo toplo kosilo. Po kosilu smo si ogledali sobe, dogovorili smo se kje in s kom bomo spali in kmalu pričeli s prvimi dejavnostmi.

Raziskovali smo gozd, poiskali najzanimivejše veje, kamne, iskali stopinje in gobe. Našli smo veje kot rogove, gobo kot človeško uho…

Z naravnim materialom, ki smo ga našli v okolici koče smo narisali drevo. Ugotovili smo, da z blatom lahko narišemo deblo, z zmečkano travo smo narisali krošnjo, nabrali smo nekaj vejic in jih prilepili na drevo. Nastali so čudoviti izdelki.

Zvečer smo posedli okoli ognja, si spekli hrenovko in pojedli, kot je rekla Gaja:«Najboljšo večerjo na svetu.«

Dan je bil dolg in pol dogodivščin, otroci so v trenutku zaspali.

Naslednje jutro smo iskali zaklad, ugotovili smo, da nam pot do zaklada kažejo markacije medvedovih stopinj. Iskali smo markacije in prišli do zaklada, ki smo ga kasneje tudi pojedli.

Preizkusili smo se v lokostrelstvu in v plezanju, si ogledali jamo Treh bratov, kjer smo poizkusili kako nam v jami svetijo naglavne in žepne lučke. Ponoči smo se z lučkami sprehodili po travniku pred kočo.

Zadnji dan smo se odpravili do razglednega stolpa in po kosilu odšli nazaj proti Kočevju.

Pot do doma je bila dolga in naporna, vendar smo jo s skupnimi močmi premagali. Otroci so polni doživetji stekli staršem v objem in naslednji dan otrokom v vrtcu pripovedovali o svojih dogodivščinah.

Imeli smo se čudovito in še bi šli, so povedali otroci, ki so se udeležili tabora na Mestnem vrhu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pravljični svetovi S. Makarovič in J. Reichman

24-10-2019

V enoti Čebelica smo ob 80 letnici pisateljice Svetlane Makarovič in ilustratorke Jelke Reichman izbrali nekaj njunih del in pripravili razstavo.

S tem smo spodbudili tudi starše  naših otrok k prebiranju in ogledovanju knjig.

Cicidojev natečaj nas je motiviral za prednostno nalogo v enoti: V svetu pravljic, kjer se bomo posvetili predvsem slovenskim avtorjem.

Ilustracije Jelke Reichman smo skupaj z otroki iskali v Cicidojih. Našli smo tudi nekaj njenih pobarvank, ki so jih otroci z veseljem barvali.

Pravljice in zgodbe Svetlane Makarovič otroci radi poslušajo, pripravijo dramatizacije, se o njih pogovarjajo, zabavajo, se likovno izražajo …

Veliko otrok njihova dela že prepozna.

 

Mogoče bosta prav Jelka Reichman in Svetlana Makarovič s svojimi deli pripomogli in spodbudili otroke k branju, ustvarjanju.

In nemara tako čez nekaj let dobimo nove pisatelje in ilustratorje.

 

 

 

Noč čarovničk, duhcev in buč

16-10-2019

 

Pred enoto Čebelica so se v torek okoli šeste ure zvečer začeli zbirati mali duhci, nagajive čarovnice in okrogle buče. S seboj so imeli laternice, ki so si jih izdelali v vrtcu, ter različne čarovniške rekvizite. V spremstvu staršev in vzgojiteljic so se v sprevodu odpravili proti enoti Ostržek. Tam se je namreč odvijala prireditev  Noč čarovničk, duhcev in buč. Otroci so strašili drug drugega, si ogledali nastop umetnika z ognjem, ter se posladkali s sadnimi nabodali in vročo čokolado.

 

 

 

 

 

 

Dan odprtih vrat

15-10-2019

 

Ob prazniku občine Kočevje smo v vrtcu pripravili dan odprtih vrat.

Pridružili so se nam starši in stari starši, ki so lahko videli, kako preživljamo dneve v vrtcu.

Z nami so se družili in sodelovali pri dejavnostih.

Kupovali in prodajali smo sadje in zelenjavo na vrtčevski tržnici, ličkali koruzo, prebirali fižol, izrezovali buče, ustvarjali in se igrali z jesenskimi plodovi. 

Skupaj smo preživeli prijetno dopoldne.

 

 

 

 

 

Jesenski pohod

15-10-2019

V torek, 8.10. smo se otroci iz enote Čebelica v spremstvu staršev, starih staršev in vzgojiteljic odpravili na tradicionalni jesenski pohod. V letošnjem letu smo se odpravili do Brunarice v Dolgi vasi. Med pohodom smo opazovali naravo, ki se že odeva v jesenske barve, se pogovarjali, ter spodbujali najmlajše udeležence. Ob prihodu na cilj smo se zbrali na bližnjem nogometnem igrišču, kjer so otroci iskali skriti zaklad s katerim so se vsi skupaj posladkali. Ob lepem vremenu smo preživeli prijetno popoldne.

 

 

 

 

 

Predstava Velika repa

15-10-2019

Vzgojiteljice enote Čebelica smo otrokom odigrale predstavo Velika repa. Najprej smo nastopile za mlajše, potem pa še za starejše otroke. Zgodba lepo sovpada z jesenskim časom, ko se veliko pogovarjamo o spravilu poljskih pridelkov, ki so jih otroci lahko spoznali. Zgodba ima tudi zelo lepo sporočilo. S sodelovanjem zmoremo vse, pri tem pa je pomemben tudi vsak najmanjši član.

 

 

 

 

VABILO

10-10-2019

VABILO 

 VSEM MALIM IN VELIKIM DUHCEM, BUČAM, ČAROVNICAM

Starši in otroci!

Vljudno vas vabimo na prireditev Noč čarovničk, duhcev in buč, ki bo

v TOREK, 15. oktobra ob 18.30 na igrišču enote Ostržek.

Plesali in peli bomo ob čarobnem ognju in se posladkali s sladkim presenečenjem.

OB 18.10. SE ZBEREMO  PRED ENOTO ČEBELICA  IN   SKUPAJ ODIDEMO  NA PRIREDITEV.

 

STARŠI STE NA PRIREDITVI ODGOVORNI ZA VARNOST SVOJIH OTROK.

Prireditev je namenjena starejšim otrokom, o ustreznosti udeležbe presodite starši sami.

 

Vabljeni vsi!

 

Zaprte obrazne maske na prireditvi niso dovoljene!

 

V primeru dežja prireditve ne bo.


 

 

 

JESENSKI POHOD DO BRUNARICE

4-10-2019

OTROCI IN STARŠI!

 

LEPO VABLJENI NA NAŠ

 JESENSKI POHOD  DO BRUNARICE

V TOREK, 08.10.2019.

ZBEREMO SE OB 16.00 NA IGRIŠČU PRI KNOFLJCI/PODGORSKA ULICA

IN SKUPAJ PREHODIMO POT DO BRUNARICE.

 

VSI MALI UDELEŽENCI BODO PREJELI

MEDALJO MALEGA SONČKA.

 

(Pridite primerno obuti/ponekod blato)

IZKORISTIMO LEPO JESENSKO POPOLDNE OB SKUPNEM DRUŽENJU!

 

Vabljeni!


Strokovne delavke vrtca čebelica

DAN ODPRTIH VRAT

1-10-2019

DAN ODPRTIH VRAT V VRTCU ČEBELICA

 

 

 

V ČETRTEK, 03.10.2019

 

OD 10.00 DO 11.00.

 

 

 

USTVARJALI BOMO V JESENSKIH DELAVNICAH

IN

 NAKUPOVALI NA JESENSKI TRŽNICI.

 

 

 

LEPO VABLJENI!

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

26-09-2019

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: GREMO PEŠ

 

ODDELEK: ČEBELICE

 

Ponedeljek 16.9.2019

Ob spremstvu policista smo skupaj spoznavali, katera je leva stran in katera desna, kako pravilno hodimo po pločniku, kako je potrebno prečkati cesto, kje in kdaj jo prečkamo. Otroci so z veseljem prisluhnili policistu in obljubili, da bodo hodili po pravilih.

Zgodba otroka:

»Sem povedal doma kako se pravilno hodi po pločniku, kje hodimo in kako in kje prečkati cesto, pa me na sprehodu niso upoštevali.«

Starši so prvi in najpomembnejši zgled svojim otrokom, opravičite se otroku, če naredite kaj narobe in skupaj popravita napako.

 

 

 

Torek 17.9.2019

Sprehod do mestne ploščadi, risanje po cestišču in gibalne igre.

Otroci so ves čas sprehoda ponavljali, kako pogledati na prehodu za pešce:« Levo, desno in še enkrat levo«

Eden otrok me na poti spomni: »Tukaj mi ne vidimo, tukaj moraš pogledati ti« zaradi grma je del parkirišča otrokom nepregleden. Včeraj jim je policist povedal, da tukaj za varno pot pogleda odrasla oseba.

 

 

 

 

 

Sreda, 18.9.2019

Pridružili smo se prireditvi ŽOGARIJA. Otroci so ves teden zbirali odpadni papir in ga nosili v vrtec, na dan prireditve smo ga skupaj odnesli v Športni center, kjer se je odvijala prireditev Žogarija.

Nestrpno so pričakovali in spraševali kaj bomo počeli.

Na prireditvi smo prisluhnili zgodbici Repa velikanka.

 

Risali in slikali.

 

Se preizkusili v vožnji s poganjalci.

 

Ter si ogledali različne policijske rekvizite.

 

Na koncu smo tudi navijali in si ogledali tekmo med osnovnošolci.

Otrokom je bila prireditev všeč. A so kljub temu na poti v vrtec spraševali :«Zakaj pa se nismo igrali z žogo?«

 

 

Četrtek, 19.9.2019

V Šeškovem domu smo si ogledali predstavo Kako je zebra posodila svoje črte.  Predstava je bila poučna in zabavna. Z navdušenjem smo si jo ogledali. Pri predstavi je sodelovala tudi naša deklica, ki je pujsu pomagala na roko dati odsevni obroček. Naučili smo se kje in kako varno prečkamo cesto in kaj moramo narediti, da smo kot pešci dobro vidni.

 

 

Petek, 20.9.2019

Udeležili smo se teka po kočevskih ulicah. Skupaj smo pretekli 400m, prejeli medalje in veselo odšli nazaj v vrtec.

 

 

Teden je bil zelo pester. Otroci so uživali in sodelovali, ter spoznali, kako poskrbimo za svojo varnost kot pešci.

 

                                                                 Zapisala: Tatjana Ofak